Anasayfa » HABERLER » YOK OLMAYA MAHKUM MESLEK: İLİKÇİLİK

YOK OLMAYA MAHKUM MESLEK: İLİKÇİLİK

İlkçağlarda insanlar giysilerini düğme yerine bitkilerin dikenleri, hayvan kemikleri ve ince ağaç dalları ile iliklemişlerdir. Eski Mısır’da ilmikler kullanılmış ve kıyafetin bir parçasını ucu ikinci parçadaki delikten geçirilerek ilmiklenmiştir.

Terzilerin terziliğin kıymetli olduğu zamanlarda ilmikçilik de ciddi bir iş koluydu. Kendilerine ısmarlanan pantolon, ceket, gömlek, elbisenin dikişi bitip ilik örülüp düğme dikme aşamasına gelindiğinde ilikçiler çağrılırdı.

İstanbul Kadın Ve Erkek Terziler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ercan Karakoç, “Terzinin el emeği göz nuru ile tamamladığı eserine ilik kesme, örme veya atkı ilik şeklinde iliklerini yapardı. Bugün bu mesleği devam ettirin kişi sayısı oldukça az. Kıyıda köşede kalan ilikçiler de ısmarlama iş üzerine terzilere gelir ve açılması gereken ilikleri açarlar” diyorİLİKÇİ

 

×